Jeugd - Hervormingsagenda

De jeugdzorg staat zowel inhoudelijk als financieel onder druk. Ook voor Ouder-Amstel brengt dit onzekerheid voor het toekomstige financieel jaarresultaat jeugdzorg met zich mee. De onzekerheden komen onder andere door de stijging in clientaantallen en de zwaarte van de behandeling. Dit sluit aan bij een zorgelijke landelijke trend die de GGD ook in haar Corona Gezondheidsmonitor voor Jongvolwassenen (2021) signaleert. Daarnaast is er ook sprake van landelijk beleid dat bijdraagt aan een toenemend beroep op jeugdhulp. Zo zijn er wachtlijsten voor de volwassenen GGZ - terwijl 70% van de ouders van jeugdigen met hulp GGZ-problematiek heeft – en is er een hoge drempel voor een beroep op de Wet Langdurige Zorg. Waardoor jeugdigen op hulp van gemeenten zijn aangewezen. Ook is de toegang tot hulp op basis van de Jeugdwet ruim geformuleerd waardoor er bijvoorbeeld geen eigen bijdrage gevraagd kan worden - in tegenstelling tot andere voorzieningen.

Hogere kosten worden ook veroorzaakt door de (landelijke) trend van kleinere groepen in de residentiële jeugdhulp en een lagere caseload in de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Tot slot is er sprake van inflatie/CAO's, en krappe arbeidsmarkt die tot stijgende tarieven leiden.

Daarnaast is de richting van de betaalbaarheid van het jeugdzorgstelsel nog niet uitgewerkt. De impact van de Hervormingsagenda Jeugd en de definitieve uitkomst van de onderhandelingen tussen het Rijk en VNG over compensatie van de uitgaven voor jeugdzorg zijn er nog niet. Het bezuinigingspotentieel uit de Hervormingsagenda Jeugd kent een onzekerheid of de maatregelen de geschatte kostenbesparing opleveren en hoe realistisch tijdige realisatie is.

De verwachting is dat de (nog definitief vast te stellen) Hervormingsagenda Jeugd in 2024 nog geen budgettaire gevolgen zal hebben. De verwachting is dat daarna de budgetten van het Rijk gaan afnemen. Dit is naast de al ingezette bezuiniging op jeugdhulp in de Programmabegroting 2023-2026. Zodra de hervormingsagenda definitief is bepaalt het college in hoeverre aanpassingen in de begroting nodig zijn.

Op korte termijn zijn in 2023 extra middelen aangevraagd in de eerste Burap. In voorbereiding op de tweede Burap wordt ingezet - met behulp van het programma datagedreven sturen - op een verbeterde prognose zodat er meer inzicht is in de verwachte ontwikkelingen en daarmee aan college en raad keuze mogelijkheden bieden.

Voor de middellange brengt het college momenteel een aantal scenario’s in beeld hoe ingegrepen kan worden bij de jeugdhulp. Bedoeling is de resultaten hiervan te betrekken bij de beheersing en actualisatie van de meerjarig benodigde middelen.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf